41 – Min hjälte, Stephen King

Återstående tid: 41 veckor

Antal goda tecken: 1

Antal dåliga tecken: 1

Summa: 0

Stephen King – Lycklig författare

Bokrecension: Stephen King

Att skriva – en hantverkares memoarer

 

Största kicken av att läsa Att skriva var att hitta någon som förstår mig. Det är Stephen King och jag. Han ägnar en stor det av mittsektionen av boken till att beskriva hur det känns att skriva. Varför man måste göra det. Hur det gör mer ont att låta bli.  Det kändes nästan kusligt att han kunde sätt ord på det jag trodde var min personliga upplevelse.

Att skriva handlar inte om att tjäna pengar, att bli berömd, att skaffa kontakter, att få folk i säng eller att få vänner. Till syvende och sist handlar det om att berika livet för de som vill läsa det du skrivit samtidigt som det berikar ditt eget liv. Det handlar om att bli lycklig. Att skriva är magi. Precis som all annan kreativ verksamhet är det själva livets källa. Vattnet är gratis. Så drick. Drick dig otörstig.

 

Telefonsamtal från frun eller barn som rusar in efter skolan är inget hinder för Steve:

Trots allt är det ju sandkornet som letar sig in i ostronskalet och skapar pärlan. Ju större del av min dag som arbetet tillåts ta desto mer verkar det som jag måste, i ställer för att jag vill – desto mer problematiskt kan det bli.

 

Steve besvarade också min fråga om varför jag så gärna vill bli publicerad. Det handlar om tankeöverföring.

Som författare kan du överföra dina tankar till någon som befinner sig på en helt annan plats, både i rummet och i tiden. Du skriver en scen år 2013 som utspelar sig i en källare där står en vävstol. Tio år senare kan en läsare som rent fysiskt befinner sig i ett hotellrum på Scandic i Östersund mentalt dyka upp i den där källaren. Som Stephen uttrycker det till sin läsare:

Jag öppnade aldrig munnen, inte du heller. Vi finns inte ens i samma år, långt mindre i samma rum….men vi är tillsammans. Nära varandra. Vi har ett själarnas möte.

 

Boken har tre huvuddelar. Första delen beskriver Steves barndom och hur hans skrivarglöd började., hans memoarer.

Del två innehåller själva verktygslådan som författare måste skaffa sig och kapitlet att skriva som behandlar allt från egen skrivarlya, disciplin, författarkurser, agenter och redigering.

Sista delen är ett kortkapitel om hur Steve blev allvarligt skadad i en bilolycka och hur skrivandet fick honom att hitta tillbaka till glädjen.

 

Gillar du att skriva kommer du att hitta en själsfrände i denna bok.

För dig som läst Kings böcker så finns en extra kick i att få läsa om hur Steve tänkte när han skapade dem.

 

Kommentarsfunktionen är stängd.